Zal SEO in de toekomst nog bestaan?

Zal SEO in de toekomst nog bestaan?

De toekomst van SEO: Wat heeft het in petto slide

SEO is niet zo eenvoudig meer als toen het ontstond 10 jaar geleden, toen zo goed als bijna elke Blackhat-SEO methode werkte. Nu er door de loop van de tijd een aantal grote algoritme updates zijn doorgevoerd, zoals de: Google PageRank, Penguin en Panda-updates, zijn veel “SEO-gurus” in de horizon verdwenen.

Met dat gezegd, heeft SEO zijn beste tijd gekend?

Bestaat SEO over 5 jaar nog wel? Alleen omdat de oude ’tactieken’ niet meer werken, betekent dit niet dat SEO niet meer rendabel is. Wat dit allemaal betekent, is dat Google puur gericht is op het aanbieden van de beste gebruikers ervaring aan hun bezoekers, en daar zijn ze tot meer dan in staat toe. Google bezit uiterst geavanceerd algoritmes, neurale netwerken en enorme datasets om informatie uit te halen.

Zelf ben ik als Freelance SEO-specialist er heilig van overtuigd dat wij over 5 jaar nog steeds elke vraag of gedachte in ons hoofd aan Google zullen stellen, ik denk dat de term “even Googlen” voordat het zover is nog heel lang gaat nemen om uit ons vocabulaire te verdwijnen. Zelfs als SEO steeds verandert vanwege algoritme updates, opkomende zoekmachines zoals You.com of de groeiende aanwezigheid van kunstmatige intelligentie zie ik in de nabije toekomst, SEO nergens heen gaan, it’s here to stay. Alleen al in Nederland hebben Google.nl & Google.com een gecombineerd verkeer van maar liefst 30.000.000 Ja 30 miljoen bezoekers per maand! Dit is waarom de potentie van SEO voor jouw onderneming groter is dan je zelf beseft.

Maar neem mijn woord niet aan, dit is wat de gegevens zeggen:

Google adverteer winst grafiek

Is SEO echt toekomst bestendig?

Zo af en toe kom je de opvatting tegen dat SEO dood is, maar in bovenstaande grafiek die de Google Ad inkomsten laat zien sinds 2001, zie je dat er consistent meer geld wordt verdiend met advertentie-inkomsten. Als SEO echt aan het afzwakken is dan denk ik niet dat Google jaar op jaar constant recordhoogtes zou bereiken.

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, bestaat pas ongeveer tien jaar. Toen zoekmachineoptimalisatie  begon, waren er geen speciale technieken of methodes om hoge SERP posities te bereiken. Naarmate mensen zich steeds meer bewust werden van het feit dat zoekmachines een mega bron zijn voor potentiële klanten zijn, zijn steeds meer bedrijven begonnen meer te investeren in de technieken die hen zouden helpen hogere posities in zoekmachines te bereiken, zoals het creëren van meer content met specifieke webpagina’s per onderwerp of zelfs het creëren van topic clusters wat op zijn beurt Google weer in staat stelt om meer advertenties te plaatsen = meer inkomsten.

Grafiek nieuwe websites en internet gebruikers per jaar

De bovenstaande grafiek is afkomstig  toont het aantal websites en internetgebruikers in de wereld sinds 1991. De blauwe lijn stelt het aantal websites voor en de groene lijn stelt het aantal websitebezoekers voor. Dit toont aan dat zowel het aantal websites als het aantal internetgebruikers sterk blijven groeien.

Goolge nederland zoekopdrachten 2010 tot 2022

De laatste grafiek, afkomstig van Google Nederland. Is de groeiende Google advertentie inkomsten, het aantal websites en het aantal zoekopdrachten op Google allemaal een toeval? Waarschijnlijk niet! Deze gegevens vertellen ons een duidelijk verhaal. SEO zal niet in de nabije toekomst verdwijnen, integendeel zelfs.

Samengevat

In een notendop, SEO zal altijd van toepassing blijven in de toekomst, omdat zoekmachines zoals Google nou eenmaal een belangrijke bron zijn voor online zichtbaarheid en winst voor velen bedrijven. Zoals we kunnen zien aan de gegevens, groeit het gebruik van zoekmachines en het aantal websites en internetgebruikers alleen maar. Onthoud dat Google streeft naar een goede gebruikerservaring, dus je moet altijd zorgen voor kwalitatief hoogstaande en informatieve content en een gebruiksvriendelijke website om hoger te scoren in zoekresultaten van Google.

SEO is niet langer een ‘Trucje’ zoals het vroeger was.

Door het stijgende aantal websites, hebben zoekmachines zoals Google hun algoritmen telkens complexer gemaakt. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat alleen legitieme en authentieke bedrijven en ondernemingen bovenaan staan in de zoekresultaten. Zo verdienen de bedrijven hun welverdiende winst, terwijl Google zijn klanten het best mogelijk resultaat toont voor de gebruiker zijn zoekopdracht toont.

Recentelijk zijn er verschillende veranderingen aangebracht aan de zoekmachine van Google, en de zoekmachine vereist nu dat websites gebruiksvriendelijker zijn.

Google heeft ook verschillende stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat website beheerders hun websites niet kunnen laten ranken op de eerste pagina van zoekmachines door onethische of dubieuze technieken, zoals keyword stuffing en cloaking. Ja, SEO is de afgelopen jaren sterk veranderd en het is bijna onmogelijk geworden om zoekmachines te manipuleren en hun resultaten te beïnvloeden. SEO wordt nu beschouwd, zoals het hoort, als een langetermijn investering voor bedrijven. Met resultaten die geleidelijk zichtbaar worden gedurende tijd, stukje voor stukje echt organisch groeien.

Blackhat SEO hacker aan het werk

Hoe moeilijker SEO is, hoe beter.

Zonder twijfel, het SEO-spel is constant aan veranderen, maar dat betekent niet dat alles wat we in het verleden hebben gedaan nu waardeloos is. Maar het beste eraan is, hoe moeilijker SEO wordt hoe beter. Hoe meer updates, hoe meer het kaf van het koren wordt gescheiden. Echte SEO-specialisten vrezen updates niet maar on armen ze. Ik zie altijd nieuwe kansen om te stijgen, want bedrijven die jarenlang in louche SEO-methodes hebben geïnvesteerd voor bodem prijzen, gaan nu de prijs daarvoor betalen. Betalen in de zin van kelderende rankings. Kijk hierom altijd tegen SEO aan als een investering voor de lange termijn, ga niet in zee met mensen die short-term en easy gains aanbieden.

Het is geen wiskundige vergelijking of formule meer om succesvol te zijn in SEO. Het is evolueerd tot een kunstvorm en niet iedereen is hierin in staat om te excelleren. Vaak wordt er meer de nadruk gelegd op het aantal links in plaats van de kwaliteit van links, dus de meeste mensen falen hier al in. 

Juiste SEO = Kwaliteit boven Kwantiteit.

Blijf Up to Date 

Wist je dat actief zijn op social media een significante invloed heeft op de rangschikking van je website op Google? Google is in de recente jaren social media activiteit en mentions op het internet tegenover concurrent veel zwaarder gaan wegen.

Je moet up-to-date blijven met de laatste technieken en do’s en don’ts. Doe je dit, dan ben ik er van overtuigd dat jouw website voor elk gegeven zoekwoord in je branche makkelijkers zal gaan ranken.

SEO is geen “trucje” meer, maar een wedstrijd wie de beste content uitbrengt. Gestructureerde content dat alle technische SEO boxen aftikt. Zoekmachines zijn complexer geworden en eisen een gebruiksvriendelijke website en eerlijke technieken om hoger te ranken. SEO is een langetermijn investering en vereist up-to-date kennis en technieken. SEO is niet anders dan vroeger, het is alleen 5x moeilijker waardoor deze meesten niet zullen slagen.

Backlinks zijn geen prioriteit meer in de toekomst

Veel SEO “experts” zullen je vertellen dat een van de beste manieren om zichtbaarheid te verhogen in zoekmachines is door backlinks te kopen. Dit is op zekere hoogte waar, maar verre van het enige wat je website nodig heeft om beter rankings te behalen.

Toen de Google RankBrain-update werd geïntroduceerd, die relevantie, context en kwaliteit prioriteert, zag ik al direct veranderingen in hoe trefwoorden hun rankings kregen toegewezen. Het RankBrain-algoritme richt zich puur op de intentie van de gebruiker als primair doel. Jouw website moet zich richten op die intentie van de zoeker, schrijf daarom de best mogelijk content gericht op dat zoekwoord en pas alle juiste SEO-technieken toe voordat je links moet gaan bouwen/kopen.

Eerst content en technische optimalisatie

Ook zonder backlinks kan je ranken op keywords, ranked je content niet op die keywords zonder backlinks? Dan gaan ze er ook niet op ranken met backlinks. Zorg er dus altijd eerst voor dat je op de gewenste keywords gaat ranken, voordat je gaat investeren in het kopen van backlinks om je competitie in te halen op de resultaten van de zoekmachines.

Is het wel al tijd voor jou om in backlinks te investeren? Dan is Backlinks.nl (voorheen adverteren.goedbegin.nl) veruit de beste plek om deze te kopen in Nederland. Ik raad je aan om alleen een paar goeie backlinks te kopen zoals Zibb.nl. Gebruik deze op je homepage, en zorg met een goeie interne-link structuur dat de link juice wordt doorgegeven naar je service/diensten pagina’s.

Klik op het logo om een account te maken met een handig dashboard*.

Backlinks logo van Backlinks.nl

SEO gebruikt meer visuele aspecten tegenwoordig

SEO wordt steeds visueler. Zoekmachines zijn beter in staat om afbeeldingen, video’s en andere visuele inhoud van webpagina’s te ontdekken vanwege de voortdurende vooruitgang in kunstmatige intelligentie. Omdat video’s visuele inhoud hebben, raden we je aan om ook de inhoud te optimaliseren van je YouTube-video’s. Dit wordt net zoals op je website gedaan door: Pakkende titel tags met je trefwoord, video navigatie tags, context, een goeie video omschrijving en links zowel intern als extern.

Het creëeren van een following is de toekomst van SEO

De toekomst van SEO, volgens Neil Patel, is om een merk met een following te creëren. Met een following accelereer jij de groei van je merk en je website. Ben je actief op meerdere fronten van het internet zoals social media dan zal je website sneller en beter ranken in zoekmachineresultaten, mits je uitstekende en unieke content aanbiedt aan je volgers. Daarbij komt ook als je als merk bekend staat, wordt het velen malen gemakkelijker om backlinks te ontvangen van andere websites.

Het opbouwen van een following word en is dus al een belangrijk onderdeel van SEO. Een following is een groep mensen die geïnteresseerd zijn in je producten, diensten of content en die je regelmatig volgen op sociale media of je e-maillijst. Probeer dit dan ook te implementeren in je SEO-strategie, over de lange termijn zal het absoluut zijn vruchten afwerpen.

SEO en mobiele apparaten 

Mobiele apparaten zijn de meest populaire manier om verbinding te maken met het internet tegenwoordig. Je website moet vanaf het begin een mobiel responsief ontwerp hebben. Als je mobiele apparaat klein is, moet de website zijn lay-out correct aanpassen i.v.b.m. de resolutie van de telefoon, tablet of kleine laptop.

In feite, volgens Google, moet de site die je ontwikkelt mobielvriendelijk en responsief zijn op alle apparaten. Websites die niet mobielvriendelijk zijn, worden bestraft door Google. Het is daarom van groot belang om er voor te zorgen dat je website geschikt is voor mobiele apparaten en een responsief ontwerp heeft. Dit zal ertoe leiden dat je niet gestraft wordt door Google en dat gebruikers een goede ervaring hebben op je website via hun mobiele apparaat.

In kort, backlinks zijn natuurlijk nog steeds een ranking factor voor Google, maar daar moet zeker niet de enige focus op zijn in SEO. Zoekmachines zijn complexer geworden en eisen een gebruiksvriendelijke website, een technische puike website, aanwezigheid online op meerdere kanalen en natuurlijk… uniek geschreven SEO teksten en content.

Mobiele vriendelijkheid en responsief Google

Doe de Google responsiveness test

De Google responsiveness test is een handige tool om ervoor te zorgen dat jouw website geschikt is voor mobiele gebruikers. De test controleert of jouw website goed weergegeven wordt op verschillende schermgroottes en of de navigatie gemakkelijk te gebruiken is op een mobiel apparaat.

Voice searches zijn onderdeel de toekomst van SEO

Veel mensen hebben ontdekt dat Cortana, Google Voice Search, Siri en de Amazon Echo de beste virtuele assistenten zijn. Meestal zijn stem zoekopdrachten langer en conversationeler, dus je website moet zich richten op woorden met deze unieke kenmerken. Voeg meer een conversatietoon toe aan je blog door gebruik te maken van meer persoonlijke tonaliteit, taal keuze en long tail keywords.

Alle feiten op een rij over de toekomst van SEO:

 • Voice search gaan steeds belangrijker worden:
  Met de opkomst van spraakassistenten zoals Siri en Alexa, wordt het steeds belangrijker om jouw website te optimaliseren voor spraakzoekopdrachten. Dit betekent dat jij moeten zorgen dat je website geschikt is voor langere zoekopdrachten en dat ze gebruik maken van zoekwoorden die worden gesproken in plaats van getypt als simepele taal in een zoekopdracht.
 • Mobile-first indexing zal de norm worden:
  Google heeft aangekondigd dat ze over zullen gaan op mobile-first indexing, wat betekent dat de ranking van een website zal worden bepaald aan de hand van de mobiele versie van de website in plaats van de desktop versie. Dit betekent dat bedrijven moeten zorgen dat hun mobile website snel laadt en gebruiksvriendelijk is.
 • Artificial Intelligence zal steeds belangrijker worden:
  Zoekmachines zoals Google maken steeds meer gebruik van Artificial Intelligence om zoekresultaten te bepalen. Dit betekent dat bedrijven moeten zorgen dat hun website en inhoud zo relevant mogelijk is voor hun doelgroep.
 • De nadruk zal liggen op de gebruikerservaring:
  Zoekmachines zullen steeds meer de nadruk leggen op de gebruikerservaring. Dit betekent dat jij moeten zorgen dat bezoekers niet je website snel verlaten, meerdere pagina’s bezoeken en tijd spenderen op je website. Dit duidt voor Google aan dat jij relevante content aanbiedt met de juist eind gebruiker ervaring. Een tevreden klant voor Google dus.
 • Video’s zullen steeds belangrijker worden:
  Video’s worden steeds populairder en zoekmachines zullen steeds meer de nadruk leggen op video-inhoud. Je moet er rekening mee houden dat video’s een belangrijk onderdeel van een SEO-strategie zullen zijn in de toekomst.
 • Content is key & king:
  Content is de kern van elke SEO-strategie en is van cruciaal belang voor het hoger komen in Google. In de toekomst zal de nadruk steeds meer liggen op de kwaliteit en relevantie van de content.

De toekomst van lokale SEO

De toekomst van lokale SEO ziet er rooskleurig uit, het lijkt steeds belangrijker te worden. Met de groei van zoekopdrachten op mobiele apparaten die specifiek gericht zijn op locatie, moeten bedrijven hun lokale SEO-strategieën aanpassen om relevant te blijven tussen alle concurrenten.

Dit betekent dat bedrijven hun Google My Business vermelding moeten optimaliseren en ervoor zorgen dat ze correct zijn geclassificeerd in de juiste categorieën. Ook moeten zij zorgen voor positieve beoordelingen en zichtbaarheid in lokale zoekresultaten.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is voor lokale zoekwoorden. Dit betekent dat je moet zorgen dat je website bevat relevante informatie over jouw bedrijf, zoals openingstijden, contactgegevens en locatie-informatie.

In de toekomst zullen zoekmachines ook steeds meer gebruik maken van reviews en beoordelingen om de kwaliteit van een lokale onderneming te bepalen. Dit betekent dat het belangrijk is om jouw klanten te stimuleren om positieve beoordelingen achter te laten op platforms zoals Google, Yelp en Tripadvisor Het is ook belangrijk om proactief te zijn in het beheren van negatieve beoordelingen, door snel te reageren en een oplossing aan te bieden laat jij zien dat je om je klanten geeft.

Samengevat: De toekomst van SEO is dat Google misleiden niet meer in je voordeel werkt

Je moet stoppen met het proberen om Google te misleiden, Google heeft ons tegenwoordig snel door. De meeste SEO-experts begrijpen de waarde van het verkrijgen van kwalitatieve links van andere websites als het gaat om SEO. Hoewel dit al jaren zo is, is het niet langer zo eenvoudig om het systeem te manipuleren.

Matrix agents die je vinden bij Blackhat SEO praktijken

Wat je nodig hebt, is structuur in je website & content!

Zoekmachines worden steeds meer gepersonaliseerd

Search engines, zoals Google, zijn steeds meer gericht op personalisatie. Dit betekent dat wanneer je ingelogd bent bij je Google-account, de zoekresultaten afgestemd zijn op jouw voorkeuren. Bovendien houdt Google bij welke sites en informatie je eerder hebt bezocht en tot je genomen en kan deze in toekomstige zoekopdrachten nog beter of jouw wensen afstemmen. Dit betekent dat in plaats van een standaard zoekresultaat voor iedereen, steeds meer mensen een persoonlijk zoekresultaat zullen ontvangen, je wordt op je vinken bediend.

In de toekomst zal SEO steeds meer gericht zijn op de gebruiker en zal het steeds minder afhangen van zoekwoorden. Het is belangrijk om je aan te passen aan deze veranderingen en je te richten op de interesses van de gebruiker om jouw onlineaanwezigheid te versterken.

Dit betekent dat zoekmachines steeds beter worden in het begrijpen van het zoekgedrag en interesses van de gebruiker. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van SEO, omdat zoekmachines steeds meer gericht zullen zijn op de individuele gebruiker in plaats van de zoekwoorden die worden ingevoerd.

Wat is de reden waarom SEO nog steeds zo belangrijk is?

Hoewel sociale media in de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, is er één onveranderlijke feit dat in gedachten gehouden moet worden. Om succesvol te zijn op social media, moet je de basisprincipes van het web in orde hebben: een website voor je bedrijf waarop je kunt verkopen en ruilen. Sociale media is een uitstekend hulpmiddel voor bedrijfspromotie en reclame. Maar uiteindelijk is een website die bovenaan de zoekresultatenpagina (SERP) verschijnt altijd van groter belang en zal altijd meer vertrouwen wekken dan een website die dat niet doet.

Naarmate social media steeds populairder wordt, maakt de wereld van blogging een comeback. Iedereen kan baat hebben bij een blog en dit zal veel goed doen voor je SEO. De dagen dat een blog gewoon een plek was om je gedachten op te schrijven in een dagboekvorm zijn voorbij. Blogs stellen je in staat om een persoonlijke kant van je bedrijf te tonen. Gebruik een blog om de lancering van een nieuw product aan te kondigen, diensten te beoordelen of op een persoonlijker niveau met je klanten te communiceren. Wat je branche ook is.

Wat de toekomst gaat brengen voor SEO

Gebruikers ervaring

De toekomst van SEO lijkt steeds meer gericht te zijn op het aanbieden van een persoonlijke zoekervaring voor gebruikers. Zoekmachines, waaronder Google, werken aan het verbeteren van hun personalisatie-algoritme, waardoor zoekresultaten steeds specifieker worden afgestemd op de zoekgeschiedenis en voorkeuren van de gebruiker. Dit betekent dat bedrijven en SEO-specialisten zich moeten richten op het bieden van relevante, unieke en waardevolle inhoud die aansluit bij de zoekopdracht van de gebruiker.

Mobiele responsivness

Daarnaast wordt er ook steeds meer gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van een website op mobiele apparaten. Met steeds meer mensen die gebruik maken van hun mobiele telefoon om op internet te zoeken, is het belangrijk dat een website goed werkt op kleinere schermen en dat de inhoud gemakkelijk te lezen en te navigeren is. Dit is een belangrijk aspect waarop zoekmachines zoals Google-websites beoordelen en waarop bedrijven en SEO-specialisten zich moeten richten.

Voice search

Voice search wordt ook steeds populairder en dit zal ook invloed hebben op SEO. Zoekopdrachten via spraak zijn vaak langer en meer gespreksachtig, dus bedrijven en SEO-specialisten moeten zich richten op het optimaliseren van hun inhoud voor deze soort zoekopdrachten.

Branding

Tenslotte, het concept van “branding” wordt steeds belangrijker in de wereld van SEO. Bedrijven die zich kunnen vestigen als een bekend en waardevol merk zullen eerder links verkrijgen en een hogere ranking in zoekresultaten behalen. Dit betekent dat bedrijven zich moeten richten op het opbouwen van een sterk merk en het bieden van waardevolle inhoud en diensten aan hun publiek.

Het is belangrijk op te merken dat SEO een continu veranderende industrie is en dat bedrijven en SEO-specialisten zich moeten blijven aanpassen aan de veranderende eisen van zoekmachines en gebruikers.

SEO hulp nodig van een SEO-specialist?

Wat je branche ook is, alle projecten, ondernemingen en bedrijven zullen op wat voor manier dan ook baat hebben bij het juist uitvoeren van SEO. Als je ooit hulp nodig bent bij het hoger komen in Google, zoek dan niet verder en maak een afspraak met Element Marketing, wij zijn een SEO-bedrijf uit Amsterdam & Drenthe.

 

Logo, Marketing, Website

020 30 86 777

 

 

 

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *