De volgende trend in SEO: Topic Clusters

De volgende trend in SEO: Topic Clusters

Voorbeeld topic cluster met pillar pagina interne links en cluster pagina's

 

Een topic cluster is een groep webpagina’s die rond een specifiek onderwerp of doel gericht zijn en verbonden zijn door interne links. Dit helpt bij het verbeteren van zoekmachineoptimalisatie en het ondersteunen van de gebruikerservaring door relevante inhoud op te leveren.

De topic cluster SEO strategie

De topic cluster strategie is een evolutie in zoekmachine optimalisatie die gericht is op het verbeteren van de contentstructuur van een website. Het model is gebaseerd op een hub-and-spoke framework en bestaat uit drie essentiële componenten: een breder gerichte pillar page, meerdere in-depth cluster pagina’s en strategisch geplaatste interne links. Hoewel het concept van SEO topic clusters niet nieuw is, is het pas sinds 2016 toegenomen in populariteit. Het is belangrijk om te weten dat de onderwerpen sindsdien zijn volwassen geworden en dat oude grafieken zoals die van Hubspot minder relevant zijn geworden. In deze blog worden de twee vragen beantwoord: Wat is de topic cluster strategie en hoe pas je het topic cluster model toe? Trek je SEO-schoenen aan en begin de klim naar een betere plaats op de zoekresultatenpagina.

hubspot seo topic cluster

bron: hubspot*

Het belang van topic clusters voor SEO

Als je een website hebt, is zoekmachine optimalisatie (SEO) ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van je online succes strategie. Een van de manieren om je zoekresultaten te verbeteren, is door gebruik te maken van topic clusters methode. In deze blog post zal ik jou gaan uitleggen waarom topic clusters precies zo belangrijk zijn voor SEO.

Een topic cluster is een groep van pagina’s op je website die rond een specifiek onderwerp draaien. Elk cluster heeft een “pillar page”, een pillar page kan je zien als het algemen onderwerp zoals: productiviteitssoftware. Deze pillar page biedt een algemene introductie aan over het onderwerp productiviteitssoftware. Vervolgens worden er meerdere “cluster pagina’s” om dit onderwerp heen geschreven die dieper zullen ingaan op specifieke aspecten van het onderwerp. Dit is een goede manier om de inhoud van je website te organiseren en te structureren, wat de zoekmachines maar, ook jouw website bezoekers waarderen.

De voordelen

Een van de grootste voordelen van topic clusters is dat ze het gemakkelijk maken voor zoekmachines om de inhoud van je website te begrijpen en te categoriseren. Als je pagina’s rond een specifiek onderwerp groepeert, zullen zoekmachines deze inhoud als relevant beschouwen voor zoekopdrachten die betrekking hebben op dat onderwerp. Hierdoor zullen zoekmachines je website hoger rangschikken in de zoekresultaten, wat leidt tot meer verkeer en meer klanten.

Daarnaast zijn topic clusters ook een geweldige manier om interne links te creëren. Deze interne links zijn niet alleen belangrijk voor gebruikers, omdat ze hen helpen om de inhoud van je website te verkennen, maar ze zijn ook belangrijk voor zoekmachines, omdat ze de zoekmachines helpen om de inhoud van je website te begrijpen.

Een ander belangrijk voordeel van topic clusters is dat ze je in staat stellen om je inhoud te optimaliseren voor zoekwoorden. Als je een specifiek onderwerp kiest voor een topic cluster, kun je zoekwoorden selecteren die relevant zijn voor dat onderwerp en deze vervolgens gebruiken in je pillar page en cluster pagina’s. Dit helpt zoekmachines om je inhoud te vinden en te categoriseren voor zoekopdrachten die betrekking hebben op deze zoekwoorden.

Google’s algorithme begint onderwerpen en context beter te begrijpen

Recentelijk heeft Google een grote stap gemaakt in het vinden van context en semantiek van content. Ze hebben aangekondigd dat ze een doorbraak hebben gerealiseerd in hun rangschikkingstechnologie, waardoor het algoritme de relevantie van specifieke paragrafen binnen een webpagina beter kan begrijpen. Daarnaast hebben ze hun vermogen om subonderwerpen rondom een breder onderwerp te begrijpen versterkt met behulp van neurale zelflerende neurale netwerken.

Google update semantiek en context

In september 2022 heeft Google aangekondigd dat ze nu begrijpen hoe mensen typisch bepaalde onderwerpen verkennen. Dit gaat verder dan het identificeren van gerelateerde onderwerpen. Het betekent dat Google de volgorde waarin gebruikers door een onderwerp heen navigeren snappen en zelfs kunnen voorspellen. 

Deze ontwikkelingen zijn precies waar topic clusters goed voor zijn. Ze organiseren informatie rondom brede onderwerpen op een duidelijke en makkelijk navigeerbare manier en linken door naar meer gedetailleerde informatie vanuit andere relevante pagina’s. Google is erg enthousiast over deze nieuwe technieken en gelooft dat de technologie de gebruikerservaring aanzienlijk zal verbeteren voor zijn gebruikers. Als Google investeert in iets wat zoekresultaten verbetert en de gebruikerservaring verbetert, is het verstandig om hier aandacht aan te besteden. Uiteindelijk gaat het er altijd om hoe jij nou precies Google op zijn vinken kan bedienen.

Implementeer topical clusters en wordt een topical authority

Als jij op zoek bent naar een manier om jouw bedrijf als topical authority op een bepaald gebied te positioneren, is het opzetten van topic clusters een uitstekende methode. Een topic cluster is een groep webpagina’s die rond een specifiek onderwerp draaien en die onderling verbonden zijn door interne links. Door deze interne links wordt zoekmachines duidelijk gemaakt dat deze pagina’s bij elkaar horen en dat jij als bedrijf veel kennis hebt over dit specifieke onderwerp.

Door deze topic clusters op te zetten, kun jij jouwbedrijf als topical authority positioneren in jouw niche. Zoekmachines zullen zien dat jij een grote hoeveelheid inhoud aanbiedt die relevant is voor een specifiek onderwerp en zullen jouw pagina’s hoger in de zoekresultaten laten verschijnen. Hierdoor zullen potentiële klanten jouw bedrijf sneller vinden als ze zoeken naar informatie over dit onderwerp.

Topical Authority SEO en Domein Autoriteit verhogen

Topic clusters en de customer journey

Maar het opzetten van topic clusters is niet alleen goed voor jouw zoekmachine optimalisatie. Het is ook een efficiënte manier om jouw bezoekers door de customer journey te leiden. Door relevante inhoud aan te bieden op verschillende plekken van de customer journey en sales funnel, kan jij de klant helpen de juiste beslissing te nemen. Zo zullen ze niet alleen jouw bedrijf als go-to informatie bron zien, maar ook eerder geneigd zijn om een conversie te verrichten.

Daarnaast benadrukken inhoudsclusters je expertise over een onderwerp. Als je bijvoorbeeld tien gerelateerde, verweven pagina’s op je website hebt die een onderwerp volledig behandelen, zal Google maar ook de lezer jou als een autoriteit beschouwen. Bij slechts één stuk inhoud over het onderwerp dan zal je weinig to geen resultaat zien in het zoekverkeer wat jij ontvangt en informeer je de lezer onvoldoende.

Wil jij weten weten hoe jij topic clusters voor jouw bedrijf kunt opzetten? Neem dan contact op met ons. Wij helpen jou graag om jouw bedrijf als topical authority te positioneren in jouw niche en zo meer traffic en conversies te genereren.

Expertise, autoriteit en vertrouwen (E-A-T) zijn van grootbelang voor zoekmachine rankings in veel branches. Daarom is het verstandig om te investeren in een contentstrategie. Topic clusters zijn een effectieve manier om E-A-T succes te bereiken. Door inhoud te organiseren rond brede onderwerpen en verbanden te leggen naar meer gedetailleerde informatie, laat jij iedereen zien dat je een autoriteit bent op het gebied en dat je inhoud relevant en betrouwbaar is. 

Benader zoekwoorden en termen op een andere manier

Veel SEO bedrijven benaderen zoekwoordonderzoek op een verkeerde manier, door alleen te richten op de meest gezochte queries & zoekwoorden. Hierdoor negeren ze hoe specifieke zoekwoorden contextueel met elkaar samenhangen en hoe ze samenwerken om potentiële klanten en bezoekers door de customer journey te leiden. Hierdoor wordt de inhoud op hun website onsamenhangend, onlogische en onduidelijk, hierdoor zal je in de toekomst of nu al moeite hebben om de top 3 posities te pakken in Google.

Aan de andere kant richten sommige SEO bedrijven zich op zoekwoorden met een te klein zoekvolume. Hierdoor kunnen ze in eerste instantie wel goed ranken vanwege de lage concurrentie, maar op den duur zal makkelijk duplicerende content met lage-kwalitatieve inhoud hun ranglijsten afbreken en het verkeer afnemen. Wat nog erger is, de weinige bezoekers die wel de pagina bezoeken, zullen snel hun interesse verliezen vanwege de herhalende inhoud.

Beide benaderingen zijn verkeerd omdat ze bestaan in een vacuüm. Door een benadering te kiezen die gericht is op topic clusters, kun je zoekwoorden natuurlijk groeperen per zoekwoord. Hierdoor hoef je jouw content team niet op te zadelen met een gigantische lijst van zoekwoorden en termen, maar kun je ze een georganiseerde lijst van zoekwoorden aanbieden die zijn gegroepeerd per topic cluster. Je gaat per cluster de onderwerpen af, het is aanbevolen om een mind-map te maken met een topic cluster. Kies het onderwerp uit, creëer de pillar page en schrijf de cluster pagina’s eromheen.

Topic clusters verbeteren conversies

Topic clusters verbeteren de gebruikerservaring en uiteindelijk ook de gemaakte conversies op de website. Mensen gaan naar Google voor antwoorden, of het nu gaat om de gemiddelde brandstofverbruik van een SUV, of om de vraag of het beter is om een nieuwe auto te kopen of te leasen. Of misschien willen ze gewoon weten welke VW-modellen nog beschikbaar zijn met een zo’n oude oude CD-speler.

Door te begrijpen waarom, naar wat en hoe jouw doelgroep zoekt. Kan jij hun zoekopdrachten koppelen aan pijnpunten en transactionele intenties. Je moet achterhalen waar ze zich ongeveer bevinden in de conversiefunnel en hoe jij ze met de juiste informatie een stapje dichter bij een conversie kan brengen.

Topic clusters stellen je in staat om op voorspellende wijze inhoud te op te bouwen rond een centraal onderwerp dat meerdere pijnpunten oplost voor verschillende klantprofielen op verschillende punten van de sales funnel. Hierdoor kun je je gebruikers verwachte volgende vragen anticiperen en precies op het juiste moment de juiste content leveren. Hierdoor blijven gebruikers geïnteresseerd in je inhoud in plaats van terug te keren naar Google voor antwoorden.

Je kunt het zo zien: gebruikers moeten je website binnenkomen in een stadium van de funnel en dieper in het koopproces verlaten. Wanneer je steeds weer de problemen van potentiële klanten oplost, zullen ze zelf naar je op zoek te gaan wanneer ze klaar zijn om te converteren.

Salles funnel voor SEO topical clusters

 

Hoe maak je een topic cluster strategie?

Pinpoint je doelgroep en hun customer journey

Een klantenprofiel is een opgesteld fictief beeld van een ideale klant. Marketeers gebruiken klantenprofielen om hun marketingboodschappen te verfijnen en betere persoonlijke campagnes te creëren.

Klantenprofielen helpen je publiek te verdelen op basis van gemeenschappelijke eigenschappen en zo kan jij content creëren die specifieke pijnpunten aanpakt. Afhankelijk van je branche, moet je misschien verschillende klantenprofielen maken.

Wanneer je weet wie precies je publiek is, dan kan je ze effectiever begeleiden in de beginfase van een funnel, van bewustwording naar conversie. Customer journey mapping maakt het mogelijk knelpunten te verwijderen en te relativeren op elk punt waar de beslissingen worden genomen. Met deze methode kan jij gaten in het proces van de customer journey aanvullen of invullen met clusterpagina’s zodat je geen grote website verkeer kansen mist bij jouw doelgroep.

customer journey van een prospect door middel van organische verkeer en SEO

Schrijf je Pillar page en daarna cluster pagina’s

Customer journey onderzocht, je kent alle pijnpunten en valkuilen van jouw doelgroep? Nu is al het harde werk gedaan! Maar geef je keywoordendgroepen niet zomaar aan je contentteam. De volgorde van uitvoering is ook van belang.

Denk aan de hiërarchie en schrijf eerst de fundamentele inhoud (Pillar page). Als je begint met de meest gedetailleerde clusterpagina’s, weet je precies hoe je ze in de pillar page kunt verwijzen. Aan de andere kant, als je eerst de hogere niveau-pagina’s schrijft voordat je de basis begrijpt, kunnen die pagina’s en secties voelen als tijdelijke plaatshouders die geen waarde bieden aan gebruikers.

Topic cluster volgorde

Je zult waarschijnlijk geneigd zijn om direct aan de slag te gaan met je hoofdinhoud (pillar content) voordat je klaar bent met het schrijven van je clusterpagina’s. Dat is begrijpelijk, omdat dit de pagina’s zijn met hoog zoekvolume en dus aantrekkelijk zijn. Maar weersta de verleiding! Het zal veel gemakkelijker zijn om een uitgebreide hoofdinhoud (pillar post) te creëren als je eerst de basis legt.

En nog belangrijker, je loopt dan geen risico op het verminderen van de zoekresultaten van elke clusterpagina. Houd je hoofdinhoud (pillar content) breed. Ga in op alle subonderwerpen en gebruik krachtige kernzinnen. Maar ga niet te diep in op de details. In plaats daarvan gebruik je call-to-action (CTA’s) en verleidelijke interne links om lezers naar je clusterpagina’s te leiden als ze meer willen weten. 

Website tekst laten schrijven, SEO website tekst

Hoe jij een pillar page schrijft

Een pillar page, ook wel een hoofdpagina genoemd, is de basis van een topic cluster. Het is een brede pagina die een grote hoeveelheid informatie bevat over een specifiek onderwerp. Deze pagina dient als een soort hub voor de overige pagina’s in de cluster, waarvan de inhoud specifieker is en diepgaander in gaat op bepaalde onderdelen van het onderwerp.

Het schrijven van een pillar page begint met het identificeren van een belangrijk onderwerp in je niche. Hierna moet je onderzoek doen om te bepalen welke subonderwerpen onder dit hoofdonderwerp vallen. Vervolgens moet je deze subonderwerpen organiseren in een logische structuur, waarbij je de meest relevante informatie voor de gebruiker benadrukt.

Denk aan de bezoeker maar ook de zoekmachines

Een pillar page is ook belangrijk voor zoekmachines, omdat het helpt bij het bepalen van de context en relevantie van de overige pagina’s in de cluster. Zoekmachines kijken namelijk naar de interne linkstructuur van een website om te begrijpen hoe de pagina’s met elkaar verbonden zijn. Door de pillar page als hub te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat zoekmachines begrijpen dat de overige pagina’s diepgaander ingaan op onderdelen van het hoofdonderwerp.

Het is belangrijk om te realiseren dat een pillar page niet alleen bedoeld is voor zoekmachines, maar ook voor gebruikers. Dit betekent dat de pagina gemakkelijk te lezen en te navigeren moet zijn, met duidelijke koppen en subkoppen. Hierdoor kan de gebruiker snel de informatie vinden die hij zoekt.

Daarnaast kan een pillar page ook helpen bij het verhogen van je SERP rankings, omdat het een grote hoeveelheid inhoud biedt die relevant is voor de zoekterm waar je je op richt. Een pillar page is de hoofdpagina waar je je topic cluster omheen bouwt. Deze pagina gaat diep in op een specifiek onderwerp en biedt een overzicht van de belangrijkste subonderwerpen die in de cluster verder behandeld worden.

Zoekwoordenonderzoek, structuur en content van de clusters

Het schrijven van een pillar page vereist een goed zoekwoordenonderzoek en een duidelijk begrip van alle zoekintenties van je doelgroep. Het is belangrijk om een gebalanceerde mix te hebben van algemene en specifieke zoektermen, zodat je een brede doelgroep aanspreekt en tegelijkertijd je autoriteit op het gekozen onderwerp aantoont.

Een goede pillar page moet ook een heldere structuur hebben, met duidelijke subkopjes en interne links naar andere pagina’s binnen je topic cluster. Dit helpt zoekmachines begrijpen hoe de inhoud van je website is georganiseerd en helpt gebruikers navigeren door de inhoud.

Maar het belangrijkste aspect van een pillar page is de inhoud zelf. Het moet waardevolle informatie bevatten die gebruikers helpt hun problemen op te lossen of hun vragen te beantwoorden. Het moet ook uniek en origineel zijn, zodat het zich onderscheidt van andere inhoud op het web. (Lees hier meer over hoe jij SEO-teksten schrijft)

intern linken en zoekwoordenonderzoek met google search resultaten

Vergeet het belang van intern linken niet

Het is belangrijk om te weten dat topic clusters hun kracht krijgen van interne links. Hoe strategischer je hiermee omgaat, hoe meer website verkeer en conversies je clusters zullen genereren. Interne links dienen meerdere doelen in SEO. Maar, voor topic clusters hebben ze twee belangrijke functies. Ten eerste geven ze zoekmachines meer context over je inhoud. En ten tweede delen interne links PageRank tussen de URLs binnen een topic cluster. Dus als een paar pagina’s veel backlinks trekken, zullen ze de waarde efficiënter doorgeven aan de andere pagina’s in je clusters. Het belangrijkste om te onthouden bij het toevoegen van interne links tussen pagina’s in een topic cluster, is dat je ze toevoegt waar ze het meest relevant zijn. Als je een sleutelwoord meerdere keren noemt op een pagina, maar er is een gewijd gedeelte over dat subtopic, dan is dat waar je de link moet toevoegen.

Veelgemaakte fouten met topic clusters

De grootste fouten die mensen maken bij het opbouwen van topic clusters zijn overmatig inhoud en het afsluiten ervan.

Laten we beginnen met link silos. Dit is wanneer SEO bedrijven bewust niet linken tussen verschillende topic clusters om de relevantie te concentreren. Het probleem met deze strategie is dat zij geen waardevolle interne link kansen grijpen die PageRank en context doorgeven.

Daarnaast bestaan onderwerpen niet in een vacuüm. Alles is met elkaar verbonden zodat onderwerpen helpen Google de relaties en context tussen verschillende clusters te begrijpen.

De andere fout om te vermijden is overdaad aan inhoud. Dit is wanneer websites te veel blogposts creëren die gericht zijn op zeer vergelijkbare zoekwoorden. Bijvoorbeeld, ze zouden een pillar page creëren rond het zoekwoord e-mailmarketing. Dan zouden ze clusterpagina’s maken als:

 • 7 Effectieve manieren om e-mailmarketing te doen
 • 10 E-mail marketingmethoden die je niet kunt negeren
 • Hoe je e-mailmarketing in 2022 doet
 • Manieren om e-mailmarketing in 2022 te doen

Elk van deze berichten richt zich op hetzelfde algemene zoekwoord, “email marketing”. Hierdoor zullen deze pagina’s concurreren met elkaar voor de ranglijsten, wat ook wel keyword-cannibalisatie wordt genoemd.

Om content overbelasting te voorkomen, richt je altijd clusterpagina’s op unieke zoektermen met verschillende keyword-intenties. Twijfel je, zoek dan je zoekwoorden op in Google of gebruik een programma zoals Semrush om te controleren of de Search Engine Result Page (SERP) verschilt van andere termen in je cluster voordat je de content opstelt.

Alles in het kort samengevat

Een topic cluster is een SEO-strategie waarbij verschillende pagina’s op een website worden gegroepeerd rond een specifiek onderwerp of “kernpagina”. Dit helpt zoekmachines om de context, relaties en hiërarchie van elke pagina binnen een familie van inhoud te begrijpen. Door het gebruik van topic clusters kun je meer autoriteit en relevantie creëren voor je website, en kan je gerichter werken aan zoekwoordonderzoek. Het is belangrijk om te voorkomen dat je te veel inhoud maakt rond vergelijkbare onderwerpen (content flooding) en dat je geen interne links gebruikt tussen verschillende topic clusters (link siloing). Een “pillar page” is een belangrijk onderdeel van een topic cluster, deze pagina biedt een brede behandeling van een onderwerp en fungeert als een soort “hoofdpagina” voor de verwante clusterpagina’s. Door eerst deze “fundamentele” pagina’s te schrijven, kun je een solide basis leggen voor je topic cluster en voorkom je dat je zoekresultaten gaat “cannibaliseren”.

Veelgestelde vragen over topic clusters:

 • Wat zijn topic clusters?
  Topic clusters zijn een manier om inhoud te organiseren en te structureren op een website. Het bestaat uit een hoofdpagina (ook wel een “pillar page” genoemd) die een breder onderwerp behandelt en verwijzingen bevat naar meerdere specifiekere pagina’s (de “cluster pagina’s”) die verder ingaan op onderdelen van het bredere onderwerp.
 • Waarom zijn topic clusters belangrijk voor SEO?
  Topic clusters helpen zoekmachines beter te begrijpen hoe de inhoud van een website is georganiseerd, waardoor de zoekresultaten relevanter worden voor gebruikers. Het biedt ook meer kansen voor interne linkbuilding, waardoor de waarde van een pagina wordt doorgegeven aan verwante pagina’s binnen de cluster.
 • Hoe bouw je een topic cluster?
  Een topic cluster begint met het identificeren van een breder onderwerp waarover je veel inhoud wilt produceren. Van daaruit zoek je specifiekere onderwerpen binnen dat bredere thema die je verder kunt uitdiepen in aparte cluster pagina’s. Hierdoor wordt er een netwerk van relevante pagina’s gecreëerd, die vervolgens worden verbonden met interne links.
 • Wat is het doel van een topic cluster?
  Het doel van topic clusters is om zoekresultaten te verbeteren door context, relevantie en autoriteit te versterken. Door inhoud in groepen te organiseren, helpen topic clusters zoekmachines om de context, relaties en hiërarchie van elke pagina binnen een groep inhoud te begrijpen. Hierdoor wordt de website gezien als een autoriteit op een bepaald onderwerp en zullen de zoekresultaten van de website voor betreffende zoektermen verbeteren.

Kom in contact

Als jij op zoek bent naar een manier om jouw zoekresultaten te verbeteren en je onlineaanwezigheid te versterken, dan is het opstellen van een goede topic cluster strategie een must. Bij Element Marketing begrijpen wij hoe belangrijk het is om uw inhoud efficiënt te organiseren en te optimaliseren voor zoekmachines. Ik heb als SEO-specialist ervaring in het opzetten van succesvolle topic clusters voor verschillende soorten bedrijven. Laten samenwerken om te begrijpen welke onderwerpen belangrijk zijn voor jouw doelgroep en hoe we die kunnen gebruiken om jouw online succes te garanderen. Neem contact met mij op voor een gesprek over hoe ik jou kan helpen bij het opstellen van een topic cluster strategie voor jouw bedrijf.

Logo, Marketing, Website

020 30 86 777

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *