Wat is lokale SEO? Lees het hier, plus 8 lokale SEO verbeter tips

Wat is lokale SEO? Lees het hier, plus 8 lokale SEO verbeter tips

Lokale SEO is van groot belang voor elk bedrijf dat zich richt op een specifieke regio of plaats. Door jouw lokale SEO te verbeteren, maak je jouw bedrijf beter vindbaar voor klanten in jouw directe omgeving die zoeken naar specifieke producten of diensten. Dit kan leiden tot meer bezoekers op jouw website, meer klanten in jouw winkel en een grotere online zichtbaarheid voor jouw bedrijf. In deze blog zullen we ingaan op de redenen waarom lokale SEO zo belangrijk is voor jouw bedrijf en hoe je het kunt verbeteren met 8 tips.

Waarom lokale SEO zo belangrijk is voor bedrijven

Als eigenaar van een voornamelijk lokaal bedrijf, is het van groot belang dat je zichtbaar bent voor mensen in jouw omgeving die op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt. Door jouw lokale SEO te verbeteren, zorg je ervoor dat jouw bedrijf beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google wanneer mensen zoeken naar bedrijven zoals jouw in hun omgeving.

Wat jouw lokale onderneming misloopt zonder te investeren in lokale SEO

Als eigenaar van een lokale onderneming, wil je waarschijnlijk dat jouw bedrijf goed vindbaar is voor mensen in jouw omgeving. Helaas kan dit moeilijk zijn als je niet investeert in lokale SEO. Door te investeren in lokale SEO, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf hoger gaat ranken voor de zoektermen die klanten maken in jouw plaats, waardoor je meer zichtbaarheid krijgt voor potentiële klanten. Met als voorbeeld: Boeket kopen in Buitenveldert Amsterdam.

Er zijn echter veel lokale ondernemers die geen tijd of middelen willen investeren in lokale SEO, en hierdoor grote kansen en klandizie mislopen. Hier zijn een paar voorbeelden die jouw lokale onderneming zou kunnen missen, door niet te investeren in lokale SEO:

 • Verloren klanten:
  Als jouw bedrijf niet goed vindbaar is in lokale zoekresultaten, kan dit betekenen dat potentiële klanten jouw bedrijf niet kunnen vinden. Dit kan leiden tot verloren inkomsten en minder groei voor jouw bedrijf.
 • Slechtere reputatie:
  Als jouw bedrijf niet goed gevonden wordt in zoekresultaten, kan dit ook betekenen dat jouw reputatie lijdt. Dit kan leiden tot een slechte online reputatie, wat kan leiden tot minder klanten. Ook als mensen slechte recensies achterlaten en jij niet tijdig of helemaal niet hierop reageert kan dat dramatische gevolgen hebben.
 • Mindere zichtbaarheid:
  Als jouw bedrijf niet goed vindbaar is in lokale zoekresultaten, kan dit betekenen dat jouw bedrijf minder zichtbaar is voor mensen in jouw omgeving. Dit kan leiden tot minder bezoekers op jouw website en minder klanten in jouw winkel.

Investeren in lokale SEO kan veel voordelen opleveren voor jouw lokale onderneming. Van een grotere online zichtbaarheid tot een betere reputatie, het kan jouw bedrijf helpen groeien en succesvol te worden. Als je nog geen tijd of middelen hebt geïnvesteerd in lokale SEO, is het tijd om hierover na te denken en te zorgen dat jouw bedrijf niet langer de kansen mist.

Lokale ondernemingen ranken makkelijker op zoekwoorden met de naam van hun stad of dorp erin

Als eigenaar van een lokale onderneming, is het belangrijk om te weten dat je voordeel hebt in lokale zoekresultaten als je je richt op zoekwoorden met de naam van jouw stad of dorp erin. Dit komt omdat zoekmachines, zoals Google, specifieke algoritmen hebben voor lokale zoekresultaten.

Wanneer mensen een zoekopdracht doen met de naam van een stad of dorp erin, zoals “restaurant in Amsterdam” of “schoenenwinkel in Rotterdam”, geven zoekmachines de zoekresultaten weer van bedrijven die zich in die specifieke regio bevinden. Als jouw bedrijf zich in die regio bevindt en je hebt geoptimaliseerd voor die zoekwoorden, zal jouw bedrijf waarschijnlijk hoger ranken in de zoekresultaten.

Verspreid de informatie van je lokale onderneming over het internet

Het is daarom belangrijk dat lokale ondernemingen hun lokale zoekwoorden identificeren en hun website optimaliseren voor die zoekwoorden. Dit kan onder andere door het verstrekken van correcte en relevante informatie op jouw website, zoals jouw adres en telefoonnummer, en het verzamelen van beoordelingen van je klanten.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf vermeld is op relevante lokale directories en Google My Business. Dit kan helpen om jouw bedrijf te verifiëren en te versterken in de ogen van zoekmachines, waardoor jouw bedrijf een betere kans heeft om te ranken voor lokale zoekwoorden.

En nu naar de 8 lokale SEO verbeter tips!

Je lokale SEO te verbeteren en jouw bedrijf beter zichtbaar te maken voor mensen in jouw omgeving. Van zoekwoordonderzoek tot het optimaliseren van jouw website voor mobiele gebruikers, we hebben het allemaal gedekt. Lees verder en laten we beginnen met het verbeteren van jouw lokale SEO strategie.

 

1. Zoekwoordonderzoek voor lokale SEO

Voordat je begint met het optimaliseren van jouw website voor lokale zoekresultaten, is het belangrijk om te weten welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt om jouw producten of diensten te vinden. Door de juiste zoekwoorden te targeten, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter gevonden wordt door mensen die echt geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.

Hoe je de juiste zoekwoorden voor jouw bedrijf kunt vinden

Er zijn veel gratis en betaalde zoekwoordonderzoek stools beschikbaar. Een gratis optie is Google Keyword Planner, die je kunt gebruiken om te zien welke zoekwoorden populair zijn in jouw branche. Wil je dieper in de materie duiken en echte vinden waar mensen naar zoeken, zoals long-tail keywords, koop intentie en moeilijkheid graad om te ranken op X keyword? Dan kan ik je persoonlijk Semrush sterk aanbieden. De laatste optie kost je maandelijks wel een aanzienlijk bedrag.

Welke zoekwoorden je moet targeten

Eenmaal je een lijst met relevante zoekwoorden hebt, is het belangrijk om te concentreren op zoekwoorden die specifiek zijn voor jouw locatie, zoals “dakdekkers in [stad]” of “sushi eten in [stad]”. Deze zoekwoorden zijn relevant voor jouw lokale doelgroep en zullen helpen om jouw website te laten ranken voor lokale zoekresultaten.

2. Google My Business en hoe het werkt

Google My Business is een gratis tool van Google waarmee je jouw bedrijfsinformatie kunt delen op de zoekresultaten van Google Maps. Door jouw vermelding te claimen en te optimaliseren, kun je zorgen dat jouw bedrijf beter zichtbaar is voor mensen in jouw omgeving die zoeken naar bedrijven zoals die van jou.

Hoe je jouw Google My Business-vermelding kunt claimen en optimaliseren

Om je Google My Business-vermelding te claimen, ga je naar de Google My Business-website en volg de stappen om jouw bedrijf toe te voegen. Zorg ervoor dat je jouw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en website correct invult en voeg ook foto’s toe van jouw bedrijf en producten of diensten.

Waarom Google My Business zo belangrijk is voor lokale SEO

Google My Business is een krachtig hulpmiddel voor lokale SEO omdat het jouw bedrijf helpt om hoger te ranken in lokale zoekresultaten. Het geeft ook bezoekers de informatie die ze nodig hebben, zoals jouw adres, telefoonnummer, openingstijden en Google recensies. Door jouw vermelding te claimen en te optimaliseren, kun je zorgen dat jouw bedrijf beter zichtbaar is voor mensen in jouw omgeving en je meer klanten kunt aantrekken.

3. Optimaliseer je website voor lokale zoekresultaten

Een van de belangrijkste manieren om jouw lokale SEO te verbeteren is door jouw website te optimaliseren voor lokale zoekresultaten. Dit betekent dat je jouw website moet aanpassen zodat zoekmachines begrijpen waar jouw bedrijf zich bevindt en welke producten of diensten je aanbiedt en waar het over gaat.

Welke inhoud je op jouw website moet plaatsen om beter gevonden te worden

Om beter gevonden te worden in lokale zoekresultaten, is het belangrijk om relevante, unieke content op jouw website te plaatsen die gericht is op jouw doelgroep en jouw lokale zoekwoorden. Dit kan bijvoorbeeld door blogposts, pagina’s over jouw producten of diensten, of pagina’s met informatie over jouw bedrijf met een verhaal. 

Hoe vaak je moet updaten

Het is belangrijk om jouw website regelmatig te updaten met nieuwe, relevante inhoud. Zoekmachines houden van actuele websites en door regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen, laat je zien dat jouw website actief is en relevant is voor jouw doelgroep. Website’s die geen nieuwe pagina’s plaatsen of content plaatsen ziet Google als stagnatie en dat zal het niet waarderen.

4. Backlinks inzetten voor lokale SEO

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Zoekmachines beschouwen backlinks als een teken van waardering voor jouw website. Hoe meer relevante backlinks jouw website heeft, hoe hoger jouw website zal ranken in zoekresultaten.

Hoe je relevante backlinks voor jouw bedrijf kunt verkrijgen

Er zijn veel manieren om relevante backlinks te verkrijgen, zoals het schrijven van gastblogs, het aanvragen van backlinks van bedrijven waarmee je samenwerkt, het delen van jouw inhoud op social media en simpelweg netwerken. Belangrijk is om alleen te werken met betrouwbare bronnen, zoals relevante sites en blogs in jouw branche. Met backlinks is het kwaliteit over kwantiteit vooral tegenwoordig.

Waarom je moet opletten met linkbuilding

Het is belangrijk om op te letten met linkbuilding omdat zoekmachines straffen websites die onnatuurlijke of onethische linkbuilding-praktijken gebruiken. Dit betekent dat je moet zorgen voor een goede balans tussen interne en externe links. Koop ook niet zomaar ergens op het internet 1000 links voor €50,-. Deze zijn vaak waardeloos en zal Google ook zien als links van spam domeinen. Mocht je van links afwillen gebruik dan de disallow tool van Google.

5. Social media voor lokale SEO

Social media is een krachtig hulpmiddel voor lokale SEO omdat het je in staat stelt om in contact te komen met mensen in jouw omgeving en jouw bedrijf te promoten. Door jouw social media-profielen te optimaliseren voor zoekmachines, kun je zorgen dat jouw bedrijf beter gevonden wordt door mensen die zoeken naar bedrijven zoals jouw.

Welke social media-platformen het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf

Er zijn veel social media-platformen beschikbaar, maar niet allemaal zijn geschikt voor jouw bedrijf. Platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram, Yelp en Google My Business zijn geschikt voor bijna elk bedrijf, terwijl platformen zoals LinkedIn meer geschikt zijn voor B2B-bedrijven.

Hoe je jouw social media-profielen kunt optimaliseren voor zoekmachines

Om jouw social media-profielen te optimaliseren voor zoekmachines, is het belangrijk om jouw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en website correct in te vullen, en ook relevante zoekwoorden te gebruiken in jouw profielbeschrijving en berichten. Het is ook belangrijk om regelmatig updates te posten en interactie te hebben met jouw volgers.

6. Mobiele optimalisatie voor lokale SEO

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om zoekopdrachten te doen, dus het is belangrijk dat jouw website goed functioneert op mobiele apparaten. Als jouw website niet mobielvriendelijk is, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en lagere zoekresultaten.

Hoe je jouw website kunt optimaliseren voor mobiele gebruikers

Er zijn veel manieren om jouw website te optimaliseren voor mobiele gebruikers, zoals het gebruik van een responsive ontwerp, het minimaliseren van de hoeveelheid tekst en afbeeldingen op elke pagina, en het verkleinen van de bestandsgrootte van jouw afbeeldingen en video’s.

Hoe je kunt testen of jouw website mobielvriendelijk is

Er zijn veel gratis tools beschikbaar, zoals Google’s Mobile-Friendly Test, die je kunt gebruiken om te testen of jouw website mobielvriendelijk is. Deze tools analyseren jouw website en geven aan of er problemen zijn met de weergave op mobiele apparaten en geven tips hoe je deze kunt verbeteren.

7. Beoordelingen en reviews voor lokale SEO

Beoordelingen en testimonials zijn belangrijk voor lokale SEO omdat ze een teken van waardering zijn voor jouw bedrijf. Ze laten zoekmachines en potentiële klanten zien dat jouw bedrijf betrouwbaar is en een goede reputatie heeft.

Hoe je beoordelingen kunt verzamelen van jouw klanten

Er zijn veel manieren om beoordelingen van jouw klanten te verzamelen, zoals het vragen om beoordelingen op jouw website, het sturen van e-mails naar tevreden klanten en het vragen om beoordelingen op jouw social media-profielen.

Hoe je beoordelingen kunt gebruiken om jouw lokale SEO te verbeteren

Eenmaal je beoordelingen hebt verzameld, kun je ze gebruiken om jouw lokale SEO te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld beoordelingen weergeven op jouw website, ze gebruiken in jouw social media-berichten en ze toevoegen aan jouw Google My Business-vermelding. Door beoordelingen te verzamelen en te gebruiken, kun je jouw reputatie ver “Door beoordelingen te verzamelen en te gebruiken, kun je jouw reputatie versterken en zorgen dat jouw bedrijf hoger rankt in lokale zoekresultaten, wat kan leiden tot meer zichtbaarheid en meer klanten.”

8. Schema-markup voor lokale SEO

Schema-markup is een soort van codering die je kunt toevoegen aan jouw website om zoekmachines te helpen jouw inhoud beter te begrijpen. Door schema-markup toe te passen op jouw website, kun je zoekmachines laten weten wat jouw inhoud inhoudt, waardoor ze jouw website beter kunnen indexeren en laten zien in zoekresultaten. Dit kan leiden tot een betere zichtbaarheid voor jouw bedrijf in lokale zoekresultaten.

Hoe je schema-markup kunt toepassen op jouw website

Er zijn verschillende manieren om schema-markup toe te passen op jouw website, zoals het gebruik van een plugin of het handmatig toevoegen van code. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de schema-markup correct is toegepast en aansluit bij de inhoud van jouw website.

Voorbeelden van schema-markup voor lokale bedrijven 

Voorbeelden van schema-markup voor lokale bedrijven kunnen onder andere zijn: het markeren van jouw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en openingstijden met LocalBusiness schema, het markeren van jouw menu met Menu schema, of het markeren van jouw events met Event schema. Door de juiste schema-markup toe te passen, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines jouw bedrijf beter kunnen identificeren en verifiëren, wat kan leiden tot een hogere zichtbaarheid in lokale zoekresultaten.

Implementeer deze lokale SEO tips

Door deze 8 tips op te volgen, zal jouw lokale SEO zeker verbeteren en zal jouw bedrijf beter zichtbaar worden voor mensen in jouw omgeving. Maar het verbeteren van lokale SEO kan een tijdrovende en complexe taak zijn, vooral als je niet bekend bent met de ins en outs van zoekmachine optimalisatie.

Daarom adviseren wij je om contact met ons op te nemen voor professionele lokale SEO diensten. Ons team van experts heeft jarenlange ervaring met het verbeteren van lokale SEO voor bedrijven in diverse branches en we kunnen jou helpen om jouw bedrijf hoger te laten ranken in lokale zoekresultaten.

Dus, als je serieus bent over het verbeteren van jouw lokale SEO, neem dan nu contact met ons op om te zien hoe we jou kunnen helpen om jouw bedrijf te laten groeien en succesvol te worden. Wij zijn er klaar voor om jou te helpen met jouw lokale SEO!

Lokale SEO veelgestelde vragen

 • Wat is lokale SEO precies?
  Lokale SEO is een vorm van zoekmachineoptimalisatie die zich richt op het verbeteren van de zichtbaarheid van een bedrijf in lokale zoekresultaten. Dit kan helpen om meer klanten uit de specifieke regio van het bedrijf aan te trekken.
 • Waarom is lokale SEO belangrijk voor mijn bedrijf?
  Lokale SEO is belangrijk omdat het kan helpen om jouw bedrijf beter zichtbaar te maken voor mensen in jouw omgeving. Dit kan leiden tot meer bezoekers op jouw website en meer klanten in jouw winkel of diensten.
 • Hoe kan ik mijn lokale SEO verbeteren?
  Er zijn verschillende manieren om jouw lokale SEO te verbeteren, zoals het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, het verzamelen van beoordelingen van klanten, en het vermelden van jouw bedrijf op relevante lokale bedrijfsvermeldingssites.

Logo, Marketing, Website

020 30 86 777

 

 

 

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *