Wat is SEO

Wat is SEO

Wat is SEO

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie of in het engels voor search engine optimization. SEO omvat alle acties worden ondernomen om een website hoger in de zoekresultaten van Google te laten komen. Dit kan gedaan worden door veranderingen aan te brengen in de structuur, techniek en content van de website. Hierdoor wordt de website aantrekkelijker voor zoekmachines. Geef Google een reden door middel van kwalitatieve inhoud jouw content te tonen aan haar klanten voor de juiste antwoorden op gemaakte zoektermen.

Waarom is SEO belangrijk?

Door een website te optimaliseren voor zoekmachines, kan er meer organisch verkeer naar de website komen. Organisch verkeer zijn gebruikers die de website vinden via zoekresultaten in plaats van betaalde advertenties. Hierdoor kan een website zonder kosten meer bezoekers aantrekken. Door hoog te staan in zoekresultaten, wordt de kans groter dat een gebruiker op een website klikt. Investeren in SEO kan dus helpen bij het verhogen van bekendheid van een merk en kan leiden tot meer leads en verkoop.

Seo strategie, pen en pair, SEO laptop

En hoe werkt het precies ?

Het optimaliseren van een website voor zoekmachines is niet eenvoudig, omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op zoekresultaten. Sommige factoren zijn echter wel beïnvloedbaar, zoals onderzoek naar keywords, het maken van kwalitatief hoogwaardige inhoud en technische veranderingen aan de website. Google gebruikt een algoritme om te beslissen welke websites op welke positie in zoekresultaten verschijnen. Hierdoor is het belangrijk om de gedachtegang van het algoritme te begrijpen en hier optimaal gebruik van te maken. Dit is echter niet eenvoudig, maar er zijn wel best practices die toegepast kunnen worden.

Een goed fundament is onmisbaar. Voordat begonnen kan worden met optimaliseren, moet er een solide basis zijn. Dit betekent dat de website al een bepaalde positie in zoekresultaten moet hebben. Hierna kan er verder gewerkt worden aan verbetering van de website en zoekresultaten.

De Essentie van SEO: Techniek, Content en Autoriteit

Wat is SEO precies? SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en omvat alle processen en verbeteringen die gericht zijn op het verhogen van de zoekmachine-ranking van een website. In dit artikel zullen we uitleggen waarom SEO belangrijk is en hoe het werkt.

De kern van SEO kan onderverdeeld worden in drie categorieën: techniek, content en autoriteit. Laten we deze drie pijlers eens verder bekijken:

 1. Techniek: De technische aspecten van een website die van invloed zijn op de zoekmachine-ranking. Dit kan zaken zijn zoals een heldere site structuur, snelle laadtijd, gestructureerde data en gebruiksvriendelijkheid voor zoekmachines.
 2. Content: Het materiaal op de website dat informatie aan de gebruiker verstrekt. Tekst is de meest gebruikte vorm van content voor SEO, maar afbeeldingen, video’s en audio vallen ook onder content. Het is belangrijk dat de content relevant, uniek en van hoge kwaliteit is.
 3. Autoriteit: Hoe betrouwbaar een website wordt bevonden door zoekmachines. De domein leeftijd en naamsbekendheid van een merk spelen hierbij een rol. Linkbuilding (het verwerven van backlinks van andere websites) is de meest gebruikte methode om de autoriteit te verhogen.

Er zijn veel specifiekere factoren die van invloed zijn op de zoekmachine-ranking, bekend als ‘ranking factors’. On-page en off-page SEO zijn twee andere belangrijke aspecten van SEO die de inhoud en de autoriteit van een website beïnvloeden.

Het optimaliseren van je website voor zoekmachines is een continu proces en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en beste methodes. Begin vandaag nog met het verbeteren van je website op technisch, inhoudelijk en autoritair gebied voor het behalen van een hoger rendement uit jouw SEO-investeringen.

On en Off-page SEO: Wat is het en hoe werkt het?

On-page SEO is een term die wordt gebruikt om aan te geven welke aanpassingen je op je eigen website kunt maken die van invloed zijn op de zoekresultaten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om verbeteringen aan de teksten op je website of aan de HTML-code. Hierdoor kun je de zoekresultaten van je eigen website beïnvloeden, zoals de weergave van zoekresultaten in zoekmachines en het verhogen van de organische verkeer.

Off-page SEO gaat over de optimalisaties die zich niet op je eigen website domein bevinden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om backlinks, reviews of brand mentions. Dit soort optimalisaties kun je vaak minder of niet beïnvloeden. Het is daarom verstandig om zowel on-page als off-page aan de slag te gaan voor een uitgebalanceerde SEO-strategie.

Het verschil tussen: ‘white-hat’ en ‘black-hat’ SEO

White-hat SEO is de manier van zoekmachineoptimalisatie zoals Google graag wil dat je het uitvoert. Hierbij staat de gebruiker centraal en is het van hoge waarde. Black-hat SEO is daar het tegenovergestelde van en zijn schimmige praktijken waar Google niet achter staat, omdat ze niet gericht zijn op de beste gebruikservaring, maar alleen op het manipuleren van het algoritme. Dit kan aanvankelijk snelle resultaten opleveren, maar wordt afgestraft door zoekmachines.

Waarom investeren in SEO?

SEO kan leiden tot een stabiel rendement op lange termijn. Terwijl inkomsten uit advertenties vaak afnemen wanneer er geen geld meer in wordt gestopt, zijn organische posities veel stabieler. Hierdoor heb je na verloop van tijd alleen nog onderhoud nodig om bovenaan te blijven staan. Hierdoor bouw je aan iets blijvends met betrouwbare, meetbare resultaten.

SEO Google Search console resultaten

Wat investeren je oplevert

SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing en kan veel voordelen opleveren voor bedrijven. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom investering in SEO veelzijdig is:

 • Kosteneffectief: In tegenstelling tot andere vormen van online advertising, zoals betaalde zoekadvertenties of social media-advertising, is SEO een relatief kosteneffectieve manier om je website te verbeteren. Het vereist inzet en tijd, maar eenmaal gepositioneerd in zoekresultaten, kan een website profiteren van gratis verkeer en leads.
 • Hogere kwaliteit verkeer: Zoekopdrachten via zoekmachines zijn vaak zeer gericht, omdat mensen op zoek zijn naar specifieke producten of diensten. Dit betekent dat bezoekers die op een website terechtkomen via organische zoekresultaten, waarschijnlijk meer geïnteresseerd zijn in wat een bedrijf te bieden heeft en daarom waarschijnlijk meer geneigd zijn om te converteren tot klanten.
 • Verhoogt de zichtbaarheid van een merk: Goed geoptimaliseerde websites die hoog scoren in zoekresultaten, kunnen bedrijven helpen hun merkbekendheid te verhogen. Dit is vooral van belang voor start-ups of nieuwe bedrijven die nog niet zo bekend zijn bij het publiek.
 • Biedt concurrentievoordeel: Hoog scoren in zoekresultaten kan bedrijven helpen om zich te onderscheiden van hun concurrenten en een voorsprong te nemen in hun niche.
 • Langdurig rendement: In tegenstelling tot betaalde advertising die stopt zodra de budgetten zijn verbruikt, kan SEO een langdurig rendement opleveren. Bedrijven kunnen continu profiteren van hun inspanningen, zelfs na het stoppen van hun SEO-inspanningen.
 • Meetbaarheid: SEO is een van de meest meetbare vormen van online marketing. Zoekmachine-analyses bieden veel inzicht in het verkeer dat op een website terechtkomt en hoe dat verkeer zich gedraagt op de website. Dit helpt bedrijven bij het evalueren van de effectiviteit van hun inspanningen en bij het aanpassen van hun strategieën.

Een investering in SEO kan uiteindelijk leiden tot meer traffic, meer conversies, grotere merkbekendheid en een betere return on investment voor bedrijven over de lange termijn. Neem daarom vandaag nog contact met ons op om te beginnen met SEO.

Hoelang duurt het voordat je de resultaten van SEO ziet

Wanneer je als ondernemer investeert in zoekmachine optimalisatie (SEO), wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaten zien. De tijdsduur voor het bereiken van een hogere zoekpositie is afhankelijk van verschillende factoren. Een website die al een goede positie heeft, zal bijvoorbeeld sneller in de top 3 komen dan een website die op een lagere positie staat. Ook de concurrentie speelt een belangrijke rol – hoe meer bedrijven op hetzelfde zoekwoord concurreren, hoe moeilijker het is om een hogere positie te bereiken. Over het algemeen duurt het ongeveer 6 maanden voordat een significant resultaat zichtbaar wordt in de organische zoekresultaten van Google. Na 12-24 maanden zou je op concurrerende queries en zoektermen topposities moeten hebben behaald.

Bijhouden van je resultaten met Google Search Console & Analytics

Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO) is het bijhouden van de resultaten. Hiermee kun je inzicht krijgen in hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google en waar eventuele knelpunten liggen. Gelukkig zijn er twee gratis tools van Google waarmee je dit eenvoudig kunt doen: Google Search Console en Google Analytics.

Google Search Console is een tool waarmee je kunt zien hoe Google jouw website indexeert en waar zoekopdrachten naar jouw website leiden. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden gebruikers invoeren om op jouw website terecht te komen, welke pagina’s het meest bezocht worden en of er technische problemen zijn die de prestatie van je website beïnvloeden.

Google Analytics is een tool voor webstatistieken waarmee je kunt zien hoe gebruikers jouw website gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je website heeft, hoeveel tijd ze op jouw website besteden en hoe ze je website bereiken. Met deze informatie kun je inzicht krijgen in welke aspecten van je website goed presteren en welke aangepast moeten worden.

Beide tools werken handig samen, je kunt in google analytics ook informatie uit Search console verwerken. Met de data van beide tools kun je specifieke verbeteringen in de SEO aanbrengen en de prestaties van je website blijven monitoren. Zo blijf je optimaliseren en resultaten behalen.

seo starten, slim investeren

SEO voor hogere zoekposities

Als bedrijf wil je graag op de eerste pagina van zoekmachineresultaten staan. Dit vergroot namelijk de kans dat nieuwe klanten je vinden en het verkeer naar je website toeneemt. Dit kan echter niet zonder een investering in zoekmachineoptimalisatie (SEO). SEO is een onderdeel van marketing en helpt jou het verkeer naar je website te verhogen. Zoekmachines geven immers resultaten op basis van het voor het beste resultaat voor een zoekopdracht. Hierdoor is het belangrijk dat het algoritme van zoekmachines de context van je website goed begrijpen. Het is echter ook belangrijk om de impact van de kwaliteit van je content niet te onderschatten, aangezien bij SEO de bezoeker centraal staat.

Om te beginnen met SEO is het aan te raden om een uitgebreid zoekwoordenonderzoek ook wel Keyword research genoemd uit te voeren. Hierdoor ontdek jij welke zoekwoorden en termen klanten in jouw doelgroep het meest gebruiken. Deze zoekwoorden kunnen vervolgens gebruikent worden om een SEO content marketingstrategie te ontwikkelen. Het doel is om de zoekintentie van mensen te begrijpen en geoptimaliseerde content aan te bieden die aansluit bij de belangrijkste zoektermen voor jouw doelgroep. Het zoekwoordonderzoek kan ook inzicht geven in de vragen en behoeften van je doelmarkt en inspiratie geven voor blogberichten en social media posts.

De voordelen van SEO versus SEA: een vergelijking

Als ondernemer wil je zo efficiënt mogelijk werken om jouw bedrijf zichtbaar te maken op zoekmachines. Een van de manieren om dit te doen is via Search Engine Advertising (SEA) en de andere is via Search Engine Optimization (SEO). Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en in deze tekst zullen we deze vergelijken.

SEA is een techniek die wordt gebruikt om betaalde advertenties in de zoekresultaten van zoekmachines te tonen, telkens wanneer iemand zoekt naar diensten of producten die de adverteerder aanbiedt. De grootste voordeel van SEA is dat je snel resultaten krijgt, vaak binnen een paar dagen na het starten van de campagne. Echter, deze resultaten zijn doorgaans prijzig, aangezien je betaalt per klik. Als je een groot budget hebt, kun je dus snel resultaten behalen via SEA.

SEO daarentegen is een organische zoekstrategie die zorgt voor organisch verkeer, verkeer dat jouw website gevonden heeft via een zoekopdracht. Een zoekopdracht waarvoor jouw pagina hoog in de zoekmachines rankt. SEO is een duurzamere strategie, met name voor lange termijn resultaten. Door je website te optimaliseren voor SEO kan je naamsbekendheid vergroten en meer verkeer naar je website genereren. Dit gebeurt door consequent kwalitatieve content te creëren en hiermee je SEO ranking te verhogen. Hoewel SEO wellicht iets langer duurt voordat resultaten zichtbaar worden, kan het op lange termijn veel voordeliger zijn dan SEA.

Zoekmachine resultaten, Telefoon google

Kies een SEO-strategie

Het is wel belangrijk om je SEO strategie te onderhouden en aan te passen aan veranderende zoekmachines en algoritmes. Dit kan een uitdaging zijn, zeker als je geen expertise hebt op het gebied van SEO. Hierdoor is het vaak verstandig om een SEO-specialist in te huren, zoals bijvoorbeeld Element Marketing. Wij hebben kennis en ervaring met velen SEO-methodes en kunnen jouw website efficiënt en effectief optimaliseren, met transparante communicatie en geen contracten waar je aan vast zit. Overweeg dus zeker de voordelen van SEO in vergelijking met SEA voordat je een keuze maakt voor jouw online marketingstrategie.

Blijf je strategie onderhouden bij resultaten

Na het behalen van een hogere zoekpositie is het belangrijk om je SEO strategie te blijven onderhouden en aan te passen wanneer nodig. Zo kan je concurrentie je niet inhalen en kun je ook gericht werken aan het behalen van topposities met bredere zoekwoorden. Bij Ranking Masters weten we precies hoe we je website moeten optimaliseren voor de zoekmachines, zowel op onpage als offpage niveau. Onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de zoekmachine en onze linkbuilding experts weten hoe ze relevante backlinks kunnen verkrijgen om je website tot een autoriteit te maken. Maak een afspraak met ons om te ontdekken hoe wij enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kunnen krijgen.

SEO copywriting

Het creëren van kwalitatieve content is van groot belang voor de zoekmachine optimalisatie van je website. Zoekmachines, waaronder Google, stellen hoge eisen aan de inhoud van een website. Dit geldt vooral voor de tekstuele inhoud van je website, aangezien zoekmachines deze gemakkelijk kunnen identificeren en waarderen.

Wanneer iemand gebruik maakt van een zoekmachine, zoekt deze vaak naar specifieke informatie. Om aan deze zoekbehoefte te voldoen, hecht Google meer waarde aan websites die veel en relevante inhoud bevatten. Hierdoor zijn websites met veel inhoud vaak beter vindbaar in zoekresultaten. Om te zorgen voor een zo hoog mogelijke ranking in zoekresultaten, is het van groot belang om op elke pagina voldoende kwalitatieve inhoud te plaatsen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de zoekmachine jouw website als relevant beschouwt voor de gewenste zoektermen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanmaken van specifieke landingspagina’s die gericht zijn op specifieke zoektermen.

Bovendien moet de inhoud van je website leesbaar zijn voor je bezoekers en zoekmachines. Google waardeert inhoud die helder, kort en bondig is, dus hou het simpel. Zoektermen dienen ook op een natuurlijke manier in de tekst verwerkt te zijn zonder te vaak of te weinig voor te komen.

Het schrijven van SEO-geoptimaliseerde inhoud kan echter een uitdaging zijn. Het is van groot belang dat de inhoud foutloos is, interessant en relevant is voor de lezer. Het is bovendien aan te raden om complexe zinsstructuren en elitair taalgebruik te vermijden.

Element Marketing kan je hierbij helpen door het verzorgen van professionele SEO copywriting voor je website. Onze ervaren copywriters weten precies hoe ze kwalitatieve en zoekmachine vriendelijke inhoud moeten creëren. Maandelijkse verzorgen wij meerdere klanten met veel content voor hun websites, wij zijn in staat om ook een effectieve SEO aanpak voor jouw website te realiseren

Landelijk en/of lokaal jezelfd vindbaar maken

Voor veel bedrijven is het van groot belang om landelijk zichtbaar te zijn. Een webshop kan bijvoorbeeld producten leveren door heel het land. Als jouw bedrijf landelijk zichtbaar moet worden, is het belangrijk om zichtbaar te zijn in zoekmachines. Hoe beter zichtbaar, hoe meer klanten je naar je toe zal trekken. Als je landelijk zichtbaar wil worden, zal je vaak te maken hebben met veel concurrentie. Element Marketing heeft echter veel ervaring met dit soort concurrentie en kan jouw website ook landelijk in de top 3 zoekresultaten zien te krijgen.

Voor sommige bedrijven is het niet noodzakelijk om landelijk zichtbaar te zijn. Voor een snackbar bijvoorbeeld, daarom is het dan voldoende om lokaal zichtbaar te zijn. Als je bedrijf lokaal zichtbaar moet zijn, dan kunnen wij je hier ook bij helpen.

Interesse in SEO van Element Marketing?

Nu weet u hoe belangrijk SEO is voor uw bedrijf en waarom u deze dienst het beste kunt uitbesteden aan een SEO-specialist. Als u vindt dat de zoekmachine optimalisatie van uw website verzorgd moet worden door een specialist met een persoonlijke aanpak, dan is Element Marketing de juiste keuze. Wij zorgen dat je website beter zichtbaar zal gaan zijn voor jouw klanten. Als je nieuwsgierig bent naar wat we voor jouw website kunnen doen, neemt dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het beantwoorden van al je vragen over websites en alles SEO geralteerd

Logo, Marketing, Website

020 30 86 777

 

 

4 reacties

 1. […] ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd, is een belangrijk aspect van online marketing waarmee een website beter zichtbaar wordt in […]

 2. […] handige gratis checklijst aan van 20 termen die van invloed zijn op de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van jouw website. Het is belangrijk om deze termen te begrijpen omdat ze kunnen leiden tot een […]

 3. […] je een website hebt, is zoekmachine optimalisatie (SEO) ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van je online succes strategie. Een van de manieren om je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *