Wat is een SEO audit?

Wat is een SEO audit?

Wat is een SEO audit graphic blauw

Een SEO audit is een grondige analyse van jouw website, waarbij gekeken wordt naar de technische aspecten, de inhoud en de autoriteit van jouw website. Tijdens een SEO audit worden er een aantal belangrijke factoren bekeken zoals de technische optimalisatie van de website zoals snelheid, de opbouw van de interne en externe link structuur, de content van de website en de gebruiksvriendelijkheid voor zowel zoekmachines als bezoekers.

Wat er gebeurd bij een SEO audit

Een SEO audit is een grondige analyse van jouw website’s huidige prestaties op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Door het uitvoeren van een audit, kun je inzicht krijgen in wat er goed gaat en waar er nog verbeteringen nodig zijn. Dit leidt tot een lijst met concrete actiepunten waarmee je jouw website kunt verbeteren en een boost kunt geven in zoekresultaten.

Vroeger was het relatief eenvoudig om een website te optimaliseren voor zoekmachines door simpelweg vaak bepaalde woorden te gebruiken. Helaas is dit tegenwoordig niet meer het geval, aangezien zoekmachines steeds slimmer worden en steeds meer factoren meewegen bij het crawlen en indexeren van online inhoud. Volgens Triplepro zijn er inmiddels wel 200 factoren die van invloed zijn op de zoekresultaten. Dit kan gaan om kleine details in de opbouw en opmaak van de content, de plaatsing van interne en externe links  links, en de hoeveelheid en plaatsing van bepaalde woorden in de juiste semantische context.

Hoe beter je wordt in het identificeren en verbeteren van al deze factoren, des te hoger jouw website zal scoren in zoekresultaten. Houd er wel rekening mee dat Google niet de enige zoekmachine is, Bing en Yahoo crawlen ook het internet en ranken jouw website hoger wanneer deze correct en volledig is ingedeeld.

 

Google traffic statistieken in Semrush

De traffic statistieken op Semrush van Google in Nederland.

Een audit geeft je inzicht hoe je website presteert op de volgende drie SEO aspecten:

1. Technische SEO audit

Het technische aspect van een SEO audit richt zich specifiek op de technische aspecten van jouw website, zoals de snelheid, de opbouw van de linkstructuur en de gebruiksvriendelijkheid en indexeerbaarheid voor de crawlers van zoekmachines. Soms zijn er onderdelen van jouw website die niet optimaal werken, zonder dat je dit direct doorhebt. Een technische audit helpt jou deze problemen op te sporen en op te lossen.

Een snelle website wordt door zoekmachines als betrouwbaarder en van hogere kwaliteit gezien. Google heeft daarom verschillende gratis tools gelanceerd om ontwikkelaars te helpen hun laadtijden te verbeteren. Ook de laadtijd van een website is van invloed op de gebruikerservaring, doe zelf een check voor jouw laadtijden bij pagespeed. Laatijden zijn van uiterst belang, bij lange wachtijden kan er een negatief effect plaatsvinden op de conversies van jouw e-commerce winkel.

Het optimaliseren van de snelheid van een website is een kunst op zich en kan tijdrovend zijn, maar er zijn wel een aantal tools die je kunt gebruiken om de snelheid van jouw WordPress website te verbeteren. Bovendien is het aan te raden om te kiezen voor gespecialiseerde WordPress hosting, zoals Cloud86, een Nederlandse webhost die zich richt op snelle laadtijden en uitstekende service. Het is niet nodig om een score van 100/100 te halen in Google PageSpeed, maar de URL’s die van groot belang zijn voor jouw bedrijf moeten wel de kortst mogelijke laadtijden hebben. Wij streven bij een technische optimalisatie naar minstens een score van 80/100, dit is altijd een goed uitgangspunt.

De klant is ook koning bij SEO

Het is belangrijk om te realiseren dat een technische SEO audit niet alleen gericht is op zoekmachines, maar ook op de gebruikerservaring van jouw bezoekers. Door het verbeteren van de technische aspecten van jouw website, kan je niet alleen een hoger scoren in zoekresultaten, maar ook een betere gebruikerservaring creëren.

De gebruikerservaring speelt een belangrijke rol in de prestaties van jouw website, zoals de bounce rate (het percentage bezoekers dat jouw website direct verlaat), de tijd die bezoekers op jouw website doorbrengen en het aantal bezochte pagina’s.

Er zijn een aantal technieken die je kunt toepassen om de gebruikerservaring te verbeteren, zoals het gebruik van een responsive design (zodat jouw website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten), het optimaliseren van de laadtijd van jouw website en het bieden van een duidelijke navigatie.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede gebruikerservaring op mobiele apparaten, aangezien steeds meer mensen internetten via hun mobiele telefoon. Door het optimaliseren van jouw website voor mobiele gebruikers, kan je ervoor zorgen dat jouw website goed wordt weergegeven en gemakkelijk te gebruiken is op een mobiel apparaat.

Een technische audit is een krachtig hulpmiddel om jouw website te verbeteren, zowel voor zoekmachines als voor gebruikers. Door de technische aspecten van jouw website te optimaliseren, kan je een betere gebruikerservaring creëren en een hogere scoren in zoekresultaten behalen.

2. Backlink profiel audit

Een backlink profiel audit is het proces waarbij de inkomende links naar een website worden geanalyseerd. De doelstelling van een backlink profiel audit is om de kwaliteit en relevantie richting jouw content en bedrijf van deze links te beoordelen en eventuele problemen te identificeren. Dit is belangrijk omdat zoekmachines zoals Google de kwaliteit en relevantie van inkomende links gebruiken om de autoriteit van een website te bepalen. Een website met veel hoogwaardige en relevante links zal een hogere zoekrangschikking krijgen dan een website met weinig of links lage kwaliteit links.

Tijdens een backlink profiel audit worden verschillende factoren geanalyseerd, zoals de kwaliteit van de websites die naar de site linken, de ankerteksten die worden gebruikt, de verhouding tussen dofollow en nofollow links en de spreiding over verschillende landen van de links. Ook wordt gekeken of er links zijn van websites die als spam domeinen worden beschouwd door Google.

Na een backlink profiel audit wordt een rapport opgesteld met de bevindingen en worden aanbevelingen gedaan voor verbetering. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het verwijderen van lage kwaliteit links, dit kan met een hulpmiddel van Google zelf. Of het binnenhalen van nieuwe en relevante links. Een regelmatige audit van het backlink profiel is nodig, hiermee zorg je ervoor dat jouw website blijft voldoen aan de eisen van bedrijven zoals Google. Het verliezen van je rankings na een core-update zoals Panda, is altijd iets wat eerder al had kunnen voorkomen om goed op de hoogte te blijven op de ontwinkkelingen betreft zoekmachines en de eisen van de bedrijven die deze controleren.

Backlinks, een belangrijk onderdeel

Een backlink profiel audit is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit is omdat zoekmachines zoals Google de kwaliteit en relevantie van inkomende links gebruiken om de autoriteit van een website te bepalen. Een backlink profiel audit analyseert de inkomende links naar een website, met het doel om de kwaliteit en relevantie ervan te evalueren.

Zie een backlink als een recensie die je van een klant krijgt. Zo weet de volgende klant dat jij zuivere koek bent, Google doet precies hetzelfde.

Aanbevelingen, wat er mee te doen?

Na een backlink profiel audit wordt een rapport opgesteld met de bevindingen en worden aanbevelingen gedaan voor verbetering. Dit proces is niet alleen belangrijk voor de zoekrangschikking, maar ook voor de reputatie van de website. Het is ook belangrijk om te weten dat zoekmachines zoals Google steeds slimmer worden in het detecteren van gekochte of manipulatieve links. Daarom is het belangrijk om regelmatig een backlink profiel audit uit te voeren, om ervoor te zorgen dat de website voldoet aan de eisen van zoekmachines en om de zoekrangschikking te verbeteren.

Er zijn diverse tools beschikbaar om een backlink profiel audit uit te voeren, zoals Search Console, Majestic, Ahrefs en Semrush. Daarnaast is het Google Disavow tool een handige tool voor het permanent uitsluiten van schadelijke links van de berekening van de zoekrangschikking. Bij het uitvoeren van een backlink profiel audit is het belangrijk om goed op de kwaliteit van de links te letten, de match met het onderwerp van je website en de bron waar de link vandaan komt. Het is een complex proces en het is aan te raden om de hulp in te schakelen van een ervaren SEO-specialist.

3. Onpage SEO audit

Bij een onpage SEO audit worden de interne factoren van een website geanalyseerd worden om te bepalen hoe zoekmachine-vriendelijk deze zijn. De doelstelling van een onpage SEO audit is om eventuele problemen te identificeren en aanbevelingen te doen voor on site verbetering, zodat de website hogere zoekrangschikking, meer queries en keywords zal toegrijkt krijgen door de zoekmachines.

Tijdens een onpage SEO audit worden verschillende factoren geanalyseerd, zoals de technische structuur van de website, de inhoud, de meta-data, de snelheid van de website, de gebruiksvriendelijkheid en de mobile-compatibiliteit. Hieronder staan enkele voorbeelden van aspecten die worden geanalyseerd:

 • Technische structuur: dit omvat onder meer de correcte implementatie van het robots.txt-bestand, het verifiëren van de XML-sitemap, het verifiëren van de redirects en het verifiëren van de canonieke URLs.
 • Inhoud: Dit omvat onder meer de uniekheid, de kwaliteit en de relevantie van de inhoud, de optimalisatie van de titels en de beschrijvingen, de gebruikte keywords, het gebruik van afbeeldingen en videos.
 • Meta-data: Dit omvat onder meer de correcte implementatie van de titel-tags en de meta-beschrijvingen, het gebruik van de juiste zoekwoorden in de meta-data en het verifiëren of de meta-data niet te lang of te kort is.
 • Snelheid van de website: Dit omvat onder meer het meten van de laadtijd van de website, het optimaliseren van de afbeeldingen en het gebruiken van een Content Delivery Network (CDN).
 • Gebruiksvriendelijkheid: Dit omvat onder meer het gebruik van een duidelijke navigatie, het gebruik van interne links, het verifiëren van de 404-pagina’s en het verifiëren van de gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten.

Na een onpage SEO audit wordt een rapport opgesteld met de bevindingen en worden aanbevelingen gedaan voor verbetering. Het is belangrijk om regelmatig een onpage SEO audit uit te voeren om ervoor te zorgen dat de website voldoet aan de eisen van zoekmachines en om de zoekrangschikking te verbeteren. Er zijn diverse tools beschikbaar om een onpage SEO audit uit te voeren, zoals eerder hierboven vermeld. Maar het doen is een complex proces en het is aan te raden om de hulp in te schakelen van een ervaren SEO-specialist.

Blijf aan de weg werken

Het is van groot belang voor zoekmachines dat een website regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe en relevante inhoud voor de bezoekers van de website. Dit is de reden waarom het updaten van inhoud een belangrijk onderdeel is van elke SEO-strategie. Bovendien zullen bezoekers van een website ook blij zijn met actuele bijdragen. Een van de manieren om ervoor te zorgen dat de inhoud van een website actueel blijft, is door middel van een content audit.

Een content audit is een analyse van alle inhoud op een website met als doel te bepalen of de inhoud nog relevant is, of het nog actuele informatie bevat, of er geen duplicate content is en of de inhoud nog daadwerkelijk verkeer naar de website trekt. Tijdens een content audit wordt ook gekeken naar hoe de gebruikerservaring van een pagina wordt beïnvloed. Hierbij wordt een lijst gemaakt van alle URL’s en wordt bepaald of inhoud verwijderd, samengevoegd of bijgewerkt moet worden of dat er geen handmatige actie nodig is. Dit kan eenvoudig worden bijgehouden in een spreadsheet of een Excel-tabel.

Het is belangrijk om te onthouden dat zoekmachines een slechte ervaring beschouwen als gebruikers een website verlaten die verouderde inhoud bevat, dit kan leiden tot een lagere zoekmachine rangschikking. Daarom is het belangrijk om regelmatig een content audit uit te voeren. Bovendien is het ook belangrijk om de meta-informatie van de webpagina’s tijdens een content audit te controleren, zoals metatitels en metabeschrijvingen, aangezien deze teksten later in de zoekresultaten worden weergegeven en bezoekers moeten aanzetten om op een resultaat te klikken. 

De weg naar resultaat

SEO Audit informatie omzetten in actie

Een SEO audit kan een grote hoeveelheid informatie opleveren over de technische en SEO aspecten van een website. Het is belangrijk om deze informatie te analyseren en te gebruiken om verbeteringen aan te brengen op de website. Hier zijn enkele stappen om te zetten SEO audit informatie om naar actie voor verbetering:

 1. Prioriteren: Ga door de lijst met verbeterpunten en prioriteer de problemen die het grootste effect zullen hebben op de zoekmachine optimalisatie van de website. Begin met de problemen die het gemakkelijkst op te lossen zijn en die het meeste effect zullen hebben.
 2. Uitvoeren: Zet de verbeterpunten om in actie door de aanbevelingen uit te voeren. Dit kan technische verbeteringen zijn zoals het verbeteren van de laadsnelheid van de website of het implementeren van een SSL-certificaat, of het verbeteren van de inhoud van de website zoals het optimaliseren van meta-tags en het creëren van kwalitatieve inhoud.
 3. Volgen: Voer regelmatig een nieuwe SEO audit uit om te controleren of de verbeteringen effectief zijn en of er nog andere problemen zijn ontstaan.

Bespaar jezelf de tijd en gebruik mijn SEO diensten om voor het uitvoeren van deze verbeteringen en het volgen van jouw website’s prestaties. Kom in contact!

Waarom een audit laten uitvoeren?

Een SEO audit is een grondige analyse van een website om te bepalen hoe goed deze geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Het helpt om de huidige staat van de website te begrijpen en om verbeterpunten te identificeren die de zoekmachineresultaten kunnen verbeteren. Hier zijn enkele redenen waarom een SEO audit zo belangrijk is:

 • Verbetering van de vindbaarheid: Door een SEO audit te laten uitvoeren, kun je de kansen voor de vindbaarheid van je website in kaart brengen en gericht verbeterpunten aanbrengen.
 • Second opinion: Als je twijfelt aan de werkzaamheden of strategie van je huidige bureau of interne marketingteam, kun je een SEO audit laten uitvoeren als second opinion.
 • Basis voor een SEO strategie: Veel marketingteams gebruiken een SEO audit als basis voor het uitwerken van een SEO strategie.
 • Prioriteren van actiepunten: Na het uitvoeren van een SEO audit, worden de actiepunten geprioriteerd zodat je de meest urgente en impactvolle verbeteringen als eerste kunt aanpakken.
 • Concrete informatie en advies: Een SEO audit levert een gedetailleerd rapport met concrete informatie en advies op, waarmee je gericht aan de slag kunt.

Wat jij allemaal krijgt bij het laten doen van een SEO audit

De audit bestaat uit een analyse van technische, inhoudelijke en linkgebied aspecten van de website. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de structuur van de website, de inhoud van de pagina’s, de snelheid van de website, de meta-tags, enz.

Na de audit ontvangt u een gedetailleerd rapport in PDF-formaat met de bevindingen en aanbevelingen voor verbeteringen. Bijlagen zoals een opgesteld robots.txt bestand en exports van pagina’s met specifieke SEO issues worden ook meegestuurd.

Wij zullen ook adviezen geven voor vervolgstappen, zoals hoe je de verbeteringen kunt implementeren en hoe je het effect van de verbeteringen kunt meten. Daarnaast zijn onze experts beschikbaar voor verdere vragen en ondersteuning bij de implementatie van de verbeteringen.

Overtuigd?

Wil jij een complete SEO audit laten uitvoeren? Neem contact met ons op, wij maken graag kennis met jou. Na een kennismakingsgesprek en akkoord op ons voorstel, plannen wij jouw SEO audit in.

Logo, Marketing, Website

020 30 86 777

 

 

 

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *